Wikipedia omschrijft Naoberschap als “een sociale verhouding binnen een gemeenschap, waarin men elkaar bijstaat met raad en daad indien dat nodig is.” Een prachtig gegeven dat wij Achterhoekers allemaal in meer of mindere mate kennen vanuit de buurt of het dorp waar we wonen, maar ook de (sport)verenigingen waar we lid van zijn. Echter zien wij, met name in die laatste groep, een verandering optreden. Veel mensen zijn minder betrokken bij de club waar zij of hun kinderen lid van zijn en ook niet meer te porren voor een vrijwilligerstaak. Doodzonde, want dit is immers wel waar het verenigingsleven op draait.

Vele handen maken licht werk

We zijn de trotse sponsor van veel regionale clubs, evenementen en verenigingen en horen ook daar geluiden over het moeizaam in kunnen vullen van vrijwilligerstaken. Om nog maar te zwijgen over het evenaren van de oude garde, die bijna dag en nacht klaarstaan. Als deze clubiconen om gezondheidsredenen moeten stoppen, of ons zelfs ontvallen, dan wordt het echt puzzelen om alle taken verdeeld te krijgen. Een oplossing is dat veel verenigingen er tegenwoordig standaard voor kiezen om het takenpakket veel meer op te knippen, want vele handen maken immers licht werk. Een slimme zet, maar ook dan krijgen ze het niet altijd rond en moeten ze noodgedwongen terugvallen op de trouwe leden die al zoveel doen.

Zingeving

Eigenlijk is deze trend best verrassend, omdat we steeds vaker zien dat de jeugd op zoek is naar een baan met zingeving. Ze willen dat hun werk er echt toe doet. En waar vind je dat nou meer dan in vrijwilligerswerk? Wellicht heeft het deels te maken met het feit dat het geen inkomsten genereert. Want hoe je het ook wendt of keert; diezelfde generatie wordt meer en meer door geld gedreven. Ze hebben immers zicht op en toegang tot alles wat er te koop is en met de huidige prijzen moet er ook wel geld in het laatje komen om in die levensstandaard te kunnen voorzien. Toch denk ik dat – als zij deze dankbare afwisseling van hun dagelijkse werk of opleiding zouden omarmen – ze er meer voor terugkrijgen dan ze denken, in de vorm van nieuwe contacten, sociale vaardigheden, mensenkennis en inzichten, maar bovenal waardering.

Nieuwkomers moeten het ook omarmen

Bij Seesing Flex zien we, onder meer via de Onverwachte Hoek, dat steeds meer mensen uit het hele land zich vestigen in onze mooie, groene regio. Werkgelegenheid is er immers voldoende, de woningen zijn naar verhouding betaalbaar en hier zorgen we nog echt voor elkaar. Dus, als je hier komt wonen: omarm dan ook het naoberschap, meld je aan bij een vereniging, stichting, of evenement en draag je steentje bij! Want als je op die manier ‘bij ons’ integreert, zul je merken dat wij Achterhoekers helemaal niet zo stug zijn als weleens wordt beweerd. Integendeel, wij zullen je dan snel opnemen in onze gemeenschap en ook jou met raad en daad bijstaan als je dat nodig hebt.
Sander Kolkman
Directeur Seesing Flex
Column in Achterhoekse Courant oktober 2023